Блог | tkmebel

На какво да обърнете внимание при закупуването на ново легло

17.09.2024 г.
1 мин
img

Леглото безспорно е една от най-важните мебели във всеки дом. Именно това е мястото, за което всички жадуваме в края на дългия работен ден - малък оазис от комфорт, който да ни кара да се чувстваме уютно през цялата нощ. Изборът на легло със сигурност не е лесен и нашият съвет е да не прибързвате при решението си каква мебел ще закупите. 

Първо трябва да си отговорите на няколко въпроса - например, искате ли да се спрете на възможно най-голямото легло? Задължителна ли е за вас и семейството ви стилната рамка? А може би пък търсите легло с вградено място за съхранение? 

Съставихме това ръководство, за да ви помогнем да вземете правилното решение.

Кога е настъпило времето за смяна на леглото?

За разлика от закупуването на матрак и срокът, в който той трябва да бъде подменен с нов, няма времева рамка, в която трябва да смените и своето легло. Въпреки това обаче, специалистите препоръчват това да се случва на всеки десет години. За да разберете време ли е да закупите ново легло, помислете от колко време притежавате сегашното си такова и в какво състояние е то. Възможно е да забелязвате видими признаци на износване като драскотини, вдлъбнатини или петна. Може също така да е счупено на места, както и ламелите да бъдат в лошо състояние. Какво още може да забележите: 

    • Липсват функциите за съхранение, от които се нуждаете.

    • Вече не отговаря на стила на вашата спалня, особено ако сте направили ремонт.

    • Вече не отговаря на вашите нужди. 

Ако забелязвате част от описаните от нас „червени лампички“, то е време да смените своето старо легло с ново. Каквато и да е причината, нашето ръководство за закупуване на легло ще ви помогне да направите правилния избор.

Как да изберем легло?

Преди да стигнете до избора на цвят или стил на леглото, първо трябва да вземете предвид следните пет неща:

    1. Пространството, с което разполагате

    2. Разположение на леглото

    3. Твърдост

    4. Място за съхранение

    5. Желаният стил 

1. Рамката

Рамките на леглото обикновено са по-големи от матрака – затова е важно да проверите и измерите общата ширина, дължина и височина на рамката на леглото, особено ако се съобразявате с малка стая. Уверете се, че в изчисленията сте включили размерите на таблата и краката на леглото, така ще сте сигурни, че ще пасне добре в стаята ви.

За да измерите наличното пространство, което имате за своето легло, очертайте зоната на пода с помощта на строителна лента. Не забравяйте да предвидите и свободно пространство, ако желаете да добавите и чекмеджета.

Не трябва да се вземат предвид обаче само размерите на подовото пространство. Едно нещо, за което хората често забравят, е височината на рамката на леглото. Съществуват много повече разновидности отколкото предполагате. Високата рамка може да очертае различен стил в спалнята и също така да я направи да изглежда по-голяма, докато по-ниската рамка създава по-минималистично усещане, което когато става дума за интериор, напомня за японски стил.

Какъв размер легло да избера?

Идеалният размер на леглото зависи от това колко място имате в стаята. Въпреки че по-голямото легло е по-удобно, то не би било практичен избор за малка стая. Най-честият избор за стандартно помещение е с размери 160/200.

2. Твърдост

Рамките за легла са конструирани от два вида основи. 

Масивните летви са по-твърда и по-добре поддържаща опция и подобряват здравината на леглото. Те са по-здрави от пружинните ламели и са подходящият избор за основа, ако предпочитате по-твърдо легло.

Пружиниращите ламели като основа са леко извити, създавайки естествена форма и гъвкавост. Те са по-малко твърди от горния тип летви и предлагат по-мека опора. Те също могат да помогнат за удължаване на живота на вашия матрак.

3. Съхранение

Друго нещо, за което трябва да помислите, е дали имате нужда от допълнително място за съхранение. Комбинирането на удобно легло с място за съхранение на дрехи и резервни завивки ще бъде в голяма помощ, ако нямате място за множество гардероби в спалнята.

Съхранението под леглото е особено полезно, ако спалнята ви е малка. Докато повечето легла стандартно не включват място за съхранение отдолу, то при други такова място за съхранение е налично. 

4. Стилът

Дойде време и за по-забавната част, а именно стилът на леглото.

Добре помислете какво ще предпочетете – рамка и основа, покрити с плат? Или ще заложите на естествени материали като масивно дърво, а може би пък и метал, който да допринесе за шикозния външен вид на спалнята ви? Съществуват изключително много разновидности, от които може да изберете подходящата мебел за своя дом. 

След като изберете идеалното легло, ще е добре да помислите и за подходящия матрак. А кога е времето за смяна на стария с нов, вижте в нашето ръководство.  

Можете да разгледате нашите предложения в категории „Легла“ и „Спални комплекти“ или да посетите физическия ни магазин на адрес бул. Панчо Владигеров 1. 

Нашите продавач-консултанти ви очакват! 

Как да обзаведем новото си антре - важни съвети от специалистите

17.09.2024 г.
1 мин
Кои са важните особености при избора на мебели за антрето и на какво да обърнем специално внимание

Мисия нов диван - важни съвети при избора на мека мебел

17.09.2024 г.
1 мин
Какъв диван да изберете за новото си обзавеждане и на какво да обърнете внимание при подбора

Получете първи информация за промоции и новини