Блог | tkmebel

Време ли е да смените матрака си с нов

16.01.2024 г.
1 мин
img

Намирането на добър матрак е изключително важно. Това е така, защото прекарваме голяма част от живота си в сън, а проучванията сочат, че удобният матрак е от ключово значение за нашето здраве.

И все пак, дори да сме открили най-добрия матрак за себе си и семейството ни, всички хубави неща имат и своя край. Идва моментът, когато е време да се сбогуваме с тази вещ и да се впуснем в търсенето на нова такава. 

Важно е да споменем, че обикновено животът на матраците е с продължителност около седем до десет години. Това категорично означава, че ако притежавате матрака си повече от 10 години, то е време за подмяна. 

Питате ли се как да разберете дали е време да смените матрака си с нов? Нека разгледаме ясните знаци, които говорят за това. 

1. Матракът ви е увиснал

Ако вашият матрак започне да провисва, това е очевиден знак, че имате нужда от нов матрак. Увисване може да възникне, когато намотките в матрака започнат да отслабват или мемори пяната започва да губи формата си.

Увисване на матрака се забелязва и ако има забележим отпечатък от тялото – особено често срещано при по-тежки хора, чието тяло може да остави дълбока вдлъбнатина в матрака. Ако след ставане матракът ви не се върне бързо към нормалния си плосък вид, може би е време да помислите дали не е дошло време да го замените с нов.

2. Матракът издава шум

Скърцащите звуци може да са знак, че животът на матрака е към края си. Това се отнася най-вече за матраци с намотки и е възможно този проблем да бъде коригиран чрез затягане на болтовете или пружинната кутия.

Въпреки това шумът от матрака може също да е сигнал, че намотките започват да остаряват, а това от своя страна води до увисване и съответно до слаба поддръжка на тялото.

3. От матрака се усеща лоша миризма

Често срещана при по-остарелите матраци е появата на лоша миризма. Това може да се случи с течение на времето, когато в матрака се натрупат плесени, мухъл и гъбички, а е възможно да се усети и по-бързо, ако климатът е по-влажен. Със сигурност лошата миризма не би се понравила на никого и колкото и да се опитвате да я премахнете, опитите ви ще останат неуспешни. Миризмата е един от ясните знаци, че е време да смените матрака си.

4. Обостряне на алергии

Когато мухъл, плесен и прахови акари се настанят в матрака, те могат да влошат здравето ви и да обострят алергиите ви. Ако често се събуждате със сълзене на очите, хрема и главоболие, алергените в матрака ви вероятно са причината за това.

Естественият латекс и вълната могат да помогнат за предотвратяване натрупването на алергени, така че страдащите от алергия е добре да потърсят тези конкретни материали, когато закупуват нов матрак

5. Събуждате се с болка

Ако утрото ви започва с болка в тялото, това със сигурност означава, че вашият матрак не е толкова удобен или поддържащ, колкото е бил преди.

Най-често може да изпитате болка във врата, раменете или бедрата, както и в долната част на гърба, защото матракът е изгубил функцията си за укрепване на тялото в тези области.

Събуждането с болка не е нещо, с което трябва да свикнете и може да доведе до допълнителни проблеми, ако бъде пренебрегнато. Особено важно е да обърнете внимание на състоянието си и да започнете да търсите нов матрак.

Как да удължите живота на своя матрак? 

Споменахме признаците, по които можем да разберем, че е време да сменим матрака си с нов, но има и някои стъпки, които може да предприемете, за да си гарантирате, че вашият матрак ще издържи възможно най-дълго. Какви са те?

1. Използвайте протектор за матрак
Поставянето на протектор върху матрака е най-сигурният начин да се предпазите от прах, мухъл и плесен. 

2. Поставете матрака правилно
Ако под матрака не е поставена подходящата основа, той може да започне да провисва. Ако е по-тежък е възможно да изисква допълнителна поддръжка. Консултирайте основата за матрака с неговия производител. 

3. Почиствайте матрака
При наличието на петна върху матрака, почистете ги веднага. Предпазвайте повърхността като използвате бяла кърпа и обикновена смес от сода за хляб и кислородна вода или препарат за съдове. 

4. Завъртайте и обръщайте редовно матрака
Това не се отнася непременно за матраци със зонирана конструкция, но някои стандартни пружинни матраци трябва да бъдат обръщани и завъртани поне на всеки 3 месеца.

Дори да последвате нашите съвети, с които можете да удължите живота на матрака си, времето за неговата подмяна рано или късно ще настъпи. Следете за увисването му, появата на шум при използването му и дискомфорт в тялото ви. Не подценявайте здравето си и предприемете стъпки към смяна на матрака, за да си осигурите пълноценния и качествен сън, от който имате нужда.  

Мисия нов диван - важни съвети при избора на мека мебел

16.01.2024 г.
1 мин
Какъв диван да изберете за новото си обзавеждане и на какво да обърнете внимание при подбора

Модулни кухни срещу кухни по поръчка

16.01.2024 г.
1 мин
На каква кухня да заложите при новото си обзавеждане? Модулна кухна или кухня по поръчка?

Получете първи информация за промоции и новини