Блог | tkmebel

Модулни кухни срещу кухни по поръчка

16.01.2024 г.
1 мин
img

Независимо дали търсите бюджетен вариант или сте готови да инвестирате повече, за да създадете своя персонализиран дом мечта, със сигурност ще се сблъскате с въпроса – модулна кухня или такава по поръчка да изберете. Истината е, че всяка една от двете кухни има уникални характеристики и предлага различни предимства в зависимост от стиловите предпочитания, начина на живот и бюджета на собствениците.

В редовете по-долу ще разгледаме същността, предимствата и недостатъците на модулните кухни и кухните по поръчка като сравним техния дизайн, гъвкавост на оформлението и разходите по направата им.

1. Модулни кухни – що е то?

Така популярните напоследък модулни кухни се състоят от предварително произведени модули. Те могат да бъдат сглобени в различни конфигурации, за да се създаде персонализиран интериорен дизайн на кухнята. Модулните кухни предлагат богат набор от дизайни, осигуряващи гъвкавост по отношение на разположението и функционалността. Те обикновено се произвеждат във фабрики и след това се сглобяват на място. Включват шкафове и плотове, а уреди като фурни, котлони и хладилници също могат да бъдат интегрирани в модулните кухненски дизайни. Компонентите са така проектирани, за да си пасват един с друг, което позволява лесното инсталиране и персонализиране.

2. Кухни по поръчка

Кухните по поръчка се проектират и изграждат според специфичните изисквания и предпочитания на клиента. Тези кухни обикновено се изработват от професионалисти дизайнери и изпълнители, които работят в тясно сътрудничество с клиентите при всяка стъпка от направата на кухнята.

При този вид кухни се предлагат неограничени възможности за дизайн, позволяващи прецизно персонализиране на материали, покрития, оформления и функции.

Такива кухни обикновено се предпочитат за жилища ново строителство или при пълно преустройство, като се вземат предвид съществуващото пространство и уникалните архитектурни елементи на дома.

3. Основна роля - шкафовете

Именно шкафовете дават тон на стила и цялостната функционалност на кухнята. Те са от ключово значение при сравнението на модулните кухни и кухните по поръчка.

Какво представляват модулните кухненски шкафове?

Модулните кухненски шкафове са готови единици (модули), които се предлагат в набор от стандартни размери, стилове, покрития и аксесоари. Тези шкафове са проектирани по такъв начин, че лесно да се съчетават, за да се създаде персонализирано кухненско оформление. Собствениците на жилища могат да избират от различни компоненти - основни шкафове, стенни шкафове, килери и специализирани опции за съхранение, които да отговарят на техните изисквания.

 

Какво представляват шкафовете по поръчка?

Както подсказва и името, шкафовете по поръчка са изработени по поръчка, за да отговарят на всички точни спецификации, каквито и да са те.

Шкафовете по поръчка са направени по такъв начин, че да паснат прецизно във всяко ъгълче като увеличават използваното пространство. Неправилните архитектурни хрумвания, ниските или прекалено високите тавани, множеството чупки и нестандартни оформления на стените са по-подходящи за шкафове по поръчка, тъй като могат да бъдат проектирани без никакви ограничения.

Всичко, включително материалите на шкафа, размерът, конструкцията, цветът и покритието могат да се коригират според вашия вкус. Тъй като персонализираните шкафове се проектират и създават по поръчка за всеки отделен случай, те обикновено идват с най-дългите срокове за доставка. Въпреки това, тъй като проектирането на кухни по поръчка е дълъг процес, сроковете за изпълнение обикновено не са проблем за повечето клиенти.

4. Избор на дизайн

Модулните кухни често се предлагат в предварително определени стилове и дизайни, но въпреки богатия избор липсва възможността за пълно персонализиране на различните модули.

От друга страна, кухните по поръчка дават пълната свобода за създаване на уникален стил и дизайн, който напълно да отговаря на визията и естетическите предпочитания на клиента.

Както подсказва името им, кухните по поръчка предлагат огромна гъвкавост при дизайна. Те на практика са „празен лист“, когато започва процесът по проектиране. Всеки елемент може да бъде персонализиран според желанието на собственика - от шкафове и плотове до осветителни и водопроводни тела. 

5. Гъвкавост на оформлението

Модулните кухни се проектират по стандарти, което ограничава гъвкавостта при оформление и оразмеряване. Кухните по поръчка обаче предлагат по-голяма гъвкавост, позволявайки създаването на уникални и персонализирани решения, които максимизират наличното пространство и отговарят на специфичните нужди. 

6. Монтаж на кухните

Що се отнася до монтажа, при модулните кухни процесът е много по-бърз и лесен. Те обикновено са по-лесни за инсталиране, тъй като са предварително произведени и могат лесно да бъдат сглобени на място. За кухните по поръчка процесът е много по-дълъг.

7. Цена

И накрая, движещата сила зад почти всички решения: разходите.

Няма да изненадаме никого, ако в заключение потвърдим, че модулните кухни са по-рентабилни в сравнение с кухните по поръчка. Тъй като модулите се произвеждат масово, те са и по-достъпни ценово. Фактът, че те могат да бъдат лесно инсталирани също намалява общите разходи за модулен кухненски дизайн.

От друга страна, кухните по поръчка имат редица фактори, които повишават общата цена, особено модифицираните решения, които да отговарят на конкретните изисквания. Именно те включват персонализиран дизайн и майсторска изработка – от шкафовете, вратите и боите до изработката на нестандартни плотове и гърбове.

На каква кухня да заложите? 

Изборът между двете зависи от фактори като бюджет, времеви ограничения, желано ниво на персонализиране и значението, което се отдава на уникалния дизайн и стил.

Ако искате бюджетна кухня, която да бъде доставена възможно най-бързо, модулните кухни отговарят на вашето изискване. Те са рентабилни и лесни за монтаж решения с набор от предварително проектирани опции.

Ако държите обаче на повече персонализирани детайли и нямате нищо против по-високата цена, то кухните по поръчка са перфектният избор за вас. Те предлагат пълна гъвкавост на дизайна, съобразявайки се с конкретните изисквания и лични предпочитания.

 

Мисия нов диван - важни съвети при избора на мека мебел

16.01.2024 г.
1 мин
Какъв диван да изберете за новото си обзавеждане и на какво да обърнете внимание при подбора

Време ли е да смените матрака си с нов

16.01.2024 г.
1 мин
Кога е време да смените матрака си и кои са хитринките, които могат да удължат живота му

Получете първи информация за промоции и новини