Блог | tkmebel

Мисия нов диван - важни съвети при избора на мека мебел

16.01.2024 г.
1 мин
img

Една вълнуваща мисия, но в същото време и нелека задача се оказва обзавеждането на нова всекидневна. Създаването на впечатляващ интериор е предизвикателство за въображението, но не само. Съчетаването на подходящите мебели, форми, текстури и цветове е задача, която изисква внимателен подход.

Всекидневната ви може да се превърне в най-уютното място в дома, но само ако успеете да създадете пълна хармония.

Важен детайл от нея, според някои експерти най-важният елемент дори, е правилният избор на диван. Какво трябва да имате предвид при закупуването му, вижте в следващите редове.

Едва ли ще изненадаме някого с това, че изборът на размер и форма на дивана е първият и най-важен аспект в самото начало. Помислете добре какъв диван би подхождал на помещението ви – двуместен, триместен, ъглов, п-образен или пък прав. Съобразете площта и внимателно определете мястото, където меката мебел ще бъде поставена.

Обърнете внимание на дължината и ширината на стаята, за да добиете представа за размера на диваните, които ще се поберат там. Добра идея е да потърсите дивани с по-високи облегалки, ако стаята ви е голяма и с високи тавани. Помислете за закупуване на по-къс и малък диван, ако помещението е с ограничено пространство или ниски тавани.

Въпреки че всичко това може да звучи ясно и познато, много хора продължават да избират дивани, които са или твърде големи, или твърде малки за техните всекидневни. Полезно правило, което трябва да приложите при определяне размера на дивана, е да съобразите дължината му, която трябва да е ограничена до 2/3 от дължината на стената. 

Друга важна особеност, която често пъти остава подценявана, е така важният размер на меката мебел и съотношението и към размера на асансьора и вратата. Необходимо е те да бъдат прецизно съобразени, за да е успешно пренасянето на дивана до всекидневната. 

Едно от най-пренебрегваните измервания е дълбочината на дивана, която показва колко голямо е пространството за сядане. Някои хора предпочитат дълбоки седалки, а други залагат на плитките за по-голяма опора на гърба. Съветът ни е да се уверите, че сте взели предвид както дълбочината на дивана, така и дълбочината на седалката, преди да направите покупка.

Размерът на вашия диван ще изиграе важна роля при определянето на подходящия цвят. Много популярни дизайнери препоръчват избора на цветове, които съответстват на стените. Така помещението се допълва и разширява визуално. Други залагат на ярки предложения, които са в контраст и създават акцент, който няма как да остане незабелязан. Статистиката сочи, че най-често потребителите избират дивани в неутрални цветове, които допълват интериора, но тенденциите показват, че ярките тонове стават все по-популярни и предпочитани.

След като вече сте избрали дали цветът на дивана да е неутрален или акцентен, идва време да решите дали да заложите на по-светъл или по-тъмен нюанс.

Имайте предвид, че тъмен диван, поставен върху тъмен под, може значително да приглуши светлината в стаята. Застраховайте се и изберете диван с крака от метал или светло дърво, които ще озарят пространството. Друг трик е да поставете килим в по-светъл тон пред дивана – така ще акцентирате върху контраста и ще откроите меката мебел.

Ако пък сте привърженици на светлите тонове, то знайте, че трябва да помислите за замърсяването на дивана, което е почти неизбежно. Най-доброто решение за поддържане на дивана чист е да изберете такъв със стилна калъфка, която може да се пере.

Важно: За какво ще ползвате дивана? Помислете за приложението му и имате ли нужда от допълнително място за съхранение под него? Ако е така, то задължително изисквайте наличието на ракла, която противно на повечето очаквания може да събере доста вещи!

Ще се използва ли вашият диван за сън? Ако отговорът е да, то потърсете подходящ модел, който да предлага и тази функция, ако пък обратното – меката мебел ще се използва рядко за спане, то не е нужно да държите на тази спецификация. 

Преди да се похвалите с финалното решение и новия си хол, не забравяйте да добавите няколко завършващи щрихи, които да допълнят интериора. Ако имате нужда от допълнителни места за сядане, помислете за удобни тапицирани кресла. Добавете акцентни възглавници и се сдобийте с калъфки, които може да сменяте периодично.

Ако вашият проект „Нова всекидневна“ стартира сега, заповядайте при нас, за да изберем заедно дивана, който ще отговори на всяко едно ваше очакване. Консултантите в магазина ни са на разположение всеки делничен ден между 10:00 и 19:30 ч. и от 10:00 до 17:30 ч. през почивните дни. Разгледайте предложенията и в онлайн магазина ни, а за въпроси ни потърсете на 0885350950.

Модулни кухни срещу кухни по поръчка

16.01.2024 г.
1 мин
На каква кухня да заложите при новото си обзавеждане? Модулна кухна или кухня по поръчка?

Време ли е да смените матрака си с нов

16.01.2024 г.
1 мин
Кога е време да смените матрака си и кои са хитринките, които могат да удължат живота му

Получете първи информация за промоции и новини